Büryân ne demek Osmanlıca?
Arapçada, Kuku Kebabı’nın bir türevi olan Perive olarak da adlandırılır. Yemeğin adı, “pişirmeden önce kızartılmış” anlamına gelen Farsça “biryani” kelimesinden türemiştir.
Bahir ne demek Osmanlıca?
Bahir (bahr ve çoğulu buhûr), “deniz; büyük nehir ve suyun bol miktarda toplandığı yer, vb.” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Anlamı. Terim olarak anlamını, birçok ve farklı ölçüleri içerdiği ve temsil ettiği için kazanmış olmalı. Bu anlamda ve terminoloji olarak, Bahir için çeşitli eşanlamlılar kullanılmıştır.
Begayet ne demek Osmanlıca?
(ﺑﻐﺎﻳﺖ) sıf. (Farsça be-eki ve Ar. ġāyet “oğul” ile be-ġāyet) Aşırı, çok, aşırı: Günah begāyetinden (Gevheri) yüz çevirdi.
Berduş ne demek Osmanlıca?
Tramp – İngilizce Sözlük. Farsça χāne bar dūş خانه بر دوش “evi omuzunda olan evsiz kişi” ifadesinden bir alıntıdır.
Nevbahar ne demek Osmanlıca?
Farsça kökenli olan “نوبهار” (nev-bahār) kelimesinden türemiştir. “Nev” “yeni”, “bahār” ise bahar anlamına gelir. Anlamı: “Nevbahar” kelimesi bahar mevsiminin taze, yeni ve canlı doğasını ifade eder.
Enbiye ne demek Osmanlıca?
(Osmanlı dönemi) Peygamberlerin sonuncusu Hz.
Sahba ne demek Osmanlıca?
Arapça kökenli olan “شهباز” (shahbāz) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Shahbaz” kelimesi genel olarak bir şeyi hızlı ve keskin bir şekilde yakalama veya avlama yeteneğine sahip bir kişi veya hayvanı ifade eder.
Osmanlıca esbab ne demek?
i. (ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektiren şey” ve esbāb-ı mūcibe) Zorunlu sebep, gerekçelendirme: Halifeye sebepler soruldu.
Osmanlıca berber ne demek?
Cumhuriyet öncesi berberlere “Perükar” deniyordu. Osmanlı berberleri seyyar olarak çalışıyor, kahvehanelerde ve sokakta tıraş oluyor, evlere servis yapıyordu.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.
Gebr ne demek Osmanlıca?
Kâfir, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve özellikle Yunanlılar olmak üzere gayrimüslimleri tanımlamak için kullanılmıştır.
Banu ne demek Osmanlıca?
Dilimize Farsçadan gelen Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe kelimeleriyle eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlı metinlerinde “güzel ve çekici kadın” anlamında kullanılmıştır.
Bevar ne demek Osmanlıca?
(ﺑﻮﺍﺭ) i. (Ar. bevār) yok olmak, ölmek, mahvolmak. “Dârü’l-bevar: cehennem.”
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Bağa ne demek Osmanlıca?
Mevcut yazılı belgelere göre, kaplumbağa kabuğu kelimesi tek başına 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 19. yüzyıldan bu yana, esas olarak kaplumbağa kabuğu anlamında kullanılmıştır.
Büryan eti hayvanın neresi?
Kuzunun bacak ve kol kısımları (yarım gövde) ayrıldıktan sonra geriye but kısmı kalır ve diğer kemiklerden arındırılır. Kemikli et, içine sığacak büyüklükte kulplu bir kazana yerleştirilir, üzerine su ilave edilerek közlerin üzerine yerleştirilir.
Büryanın patenti kimde?
Siirt İl Özel İdaresi’nin talebi üzerine 27 Temmuz 2003 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nca “Siirt büryan kebabı” ismiyle coğrafi işaretle tescil edilen Büryan, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi üzerine 26 Ocak 2021 tarihinde tescil edildi.
Büryan nasıl bir yemek?
Büryan, odun ateşinde bir kuyuda pişirilen bir et yemeğidir. Çok iyi bilinmeyen ve yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu kebap; “biryan”, “biran” veya “puryan” olarak da adlandırılır. “Kuyu kebabı” olarak da bilinen bu yemeğin adı, aslen Arapça “perive” kelimesinden gelir.
Büryan nasıl yapılır?
Buryan kebabı için kullanılan et genellikle bacak veya kol bölgesinden seçilir. Et önce tuzlanır ve ardından baharatlarla ovulur. Daha sonra kısık ateşte uzun süre pişirilir, bu da etin yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Buryan kebabı genellikle tandır adı verilen özel bir fırında pişirilir.