İçeriğe geç

Suç Uydurma Suçu Şikayete Bağlı Mı

Suç uydurma suçu şikayete tabi mi?

Üretim suçu kovuşturulabilir mi? Bu tür suçlar cezalandırılamaz; soruşturma ve kovuşturmalar yetkili makamlarca resen yapılır.

Şikayete bağlı olan suçlar nelerdir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.

Suç uydurmanın cezası nedir?

TCK Md. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suçun delil veya izlerini uyduran kişi, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” 14 Haziran 2023

Suç uydurma suçu memuriyete engel mi?

Hakaret suçu ağır bir suç olduğundan hakaret suçundan mahkûmiyet kamu hizmetine girmenin önünde engel teşkil eder.

TCK 154 şikayete bağlı mı?

TCK sanatı.

TCK 117 şikayete tabi mi?

TCK. Madde 117 şöyledir: “Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla çalışma ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Şikayete tabi değildir ne demek?

Bildirime tabi olmayan suçlar kanunda özel olarak sayılmamıştır. İlgili kanunda bir suçun kovuşturulmasının bildirime bağlı olduğu açıkça belirtilmediği sürece, suç, Cumhuriyet savcısı ve mahkeme tarafından resen soruşturulup kovuşturulabilir.

TCK 134 şikayete bağlı mı?

Yasa, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezalandırılabilir olduğunu kendisi belirler. Nitelikli ve basit suçların her ikisi de cezalandırılabilir olduğundan, bu suç resen kovuşturulamaz.

TCK 119/1 C şikayete tabi mi?

Suçun cebir veya tehdit kullanılarak ya da gece vakti ve Türk Ceza Kanununun 119 uncu maddesinde sayılan nitelikli hallerde işlenmesi hâlinde soruşturma ve kovuşturma resen yapılır ve bildirime tabi değildir.

Suç uydurma davası nasıl açılır?

Sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu’nda ihbarı mümkün suçlar arasında olmadığından, suç işlendiğinde soruşturması Cumhuriyet savcılığı tarafından re’sen, kovuşturması ise mahkeme tarafından re’sen yapılır.

Kanıt olmadan şikayet edilir mi?

Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.

İhbar asılsız çıkarsa ne olur?

İhbarın asılsız olması halinde: Yapılan inceleme sonucunda ihbarın asılsız olduğu anlaşılırsa ve asılsız ihbarı yapan kişinin kötü niyetli olduğu tespit edilirse yasal işlem yapılabilir.

Memura iftirada bulunan kişinin şikayeti doğru değilse ne yapılır?

Devlet Memurları Kanunu’nun 25. maddesi, memurları haksız suçlama ve iftiralardan korumayı amaçlamaktadır. Soruşturma veya kovuşturma sonucunda haksız suçlama ve iftiraların asılsız olduğu ortaya çıkarsa, suç duyurusunda bulunulması zorunludur.

İftira atılan memur ne yapmalı?

Özetle, hem Türk Ceza Kanunu ve 4483 sayılı Kanun hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu anlamında bir kamu görevlisine veya kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, haksız itham ve iftira suçları şikâyete bağlı suç olmayıp re’sen kovuşturma yapılması zorunludur.

İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun şikayete konu bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Soruşturma resen de başlatılabilir.

Kanıt olmadan suç olur mu?

Sanığın bir suçtan dolayı cezalandırılmasına karar verilmesinin temel şartı, suçun makul şüphenin ötesinde kanıtlanabilmesidir. Şüpheli veya tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanamaz ve mahkumiyete yol açamaz.

Haksız arama suçu şikayete tabi mi?

Türk Ceza Kanunu’nda sayılan suçların bir kısmı cezalandırılabilir niteliktedir. Ancak haksız arama suçu kovuşturulamaz ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından otomatik olarak soruşturma başlatılır.

Kanıt olmadan şikayet edilir mi?

Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.

Suçu bildirmeme suçu şikayete tabi mi?

Suçu bildirmeme suçu adliyeye karşı işlenen suçlarda düzenlendiği için bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabi değildir. Aynı şekilde bu suç uzlaştırma kapsamına da girmez. Bu suçta yetkili mahkeme suçun işlendiği yer mahkemesi olup yetkili mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir